Ако някой е избрал доставка на цветя за вас-рози и как да ги запазим свежи по-дълго

Много мъже при избора си на доставка на цветя, избират красив букет от рози , чрез който да изразят силните чувства, които изпитват към дамата на своето сърце. Вече подарени, за съжаление срязаните цветя бързо губят своята свежест и красота. И все пак има някои правила за съхраняването им, при спазването на които можете максимално да удължите живота им:

1. Преди да поставите розите във вода, отстранете внимателно шиповете и излишните долни листа. Това намалява изпаренията и предотвратява загниването на водата. Долната част на стеблата се разцепва с нож или се сплесква с чукче.

2. Водата трябва да е обикновена, но не много студена. Тя трябва да се подменя всеки ден, а стеблата се измиват с течаща вода. Много полезно е също така всеки ден розите да се напръскват с вода.

3. Срязаните рози не понасят преките лъчи. Най-добре е да поставяте вазите в затъмнено, прохладно място и в никакъв случай не на течение. Розите са много чувствителни към светилния газ етилен. По тази причина близо до букет с рози не бива да се поставя фруктиера с плодове, които отделят този газ в доста голямо количество.

4. Ако доставката на цветя и по-точно букета от рози е купен и планиран за рано сутринта на другия ден, за през ноща срязаните рози се увиват плътно в хартия, потапят се в кофа с вода, която отгоре също се покрива с хартия. На сутринта ще бъдат свежи дори онези рози, които леко са завехнали.

5. За да се запазят по-дълго розите, във водата се добавят различни хранителни вещества, например захар и сол. Така например, ако на 1 литър вода прибавите 20-30 грама захар,ще удължите времето на разцъфналите цветове. Може да се добави и малко оцет (две супени лъжици оцет на два литра) или лимонена киселина.

6. Завехналите цветове можете да съживите, като на 4 литра вода прибавите 1 чаена лъжица селитра или 2 чаени лъжици спирт с малко нишадър.

7. За удължаване живота на срязаните рози се използва и аспиринът- 1 таблетка на 1 литър вода.

8. За предотвратяване на процеса на гниене във водата се слага въглен или такива бактерицидни вещества, като стипца, камфоров спирт, глицерин и др., взети в малки количества. Ако не разполагате с нито едно от тях, можете да пуснете на дъното някакъв сребърен предмет, независимо какъв.

9. Най-добрата вода за срязаните цветя е снежната, дъждовна или дестилираната.

И най-накрая, един съвет към всички мъже- жените оценяват подобаващо вниманието към тях изразено, чрез доставка на цветя с прелестен букет от рози, но фактът че знаете как и да ги съхраните по-дълго свежи и красиви след поднасянето, е важен сигнал за други ваши качества като напр. способността за носене на отговорност и поглед към по-далечен хоризонт.